Liofilizacja


Liofilizacja, to inaczej suszenie sublimacyjne, stosowane dla produktów termolabilnych tj. takich, które nie są odporne na ogrzewanie i długotrwałe przechowywanie. Zaliczamy do nich np. preparaty farmaceutyczne, albo produkty żywnościowe, jak owoce i warzywa.

     Liofilizację opracowano i po raz pierwszy zastosowano w Stanach Zjednoczonych w latach 50-tych XX wieku na zlecenie rządu, dążącego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie niezbędne składniki odżywcze racji żywnościowych, dla astronautów i wojska.

Obecnie liofilizacja wykorzystywana jest także komercyjnie, np. do produkcji specjalistycznej żywności, dla sportowców ekstremalnych – podróżników, wspinaczy wysokogórskich, albo żeglarzy. Coraz więcej firm inwestuje w nowoczesne technologie, z zamiarem produkcji popularnych produktów spożywczych codziennego użytku. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż żywność taka zachowuje wszystkie swoje walory, jak zapach, smak i – co najistotniejsze – wszystkie naturalne witaminy i składniki odżywcze.

     Proces liofilizacji polega na mrożeniu produktów w temperaturze prawie -40°C. Pozwala to na zlikwidowanie bakterii chorobotwórczych i pleśni. Zatrzymaniu ulegają także procesy fermentacyjne. Następnie należy wytworzyć próżnię (0.001hPa) niezbędną do zapoczątkowania sublimacji wody, po czym (w sposób kontrolowany) dostarcza się ciepło podtrzymujące sublimację i usuwa powstałą parę wodną. Liofilizacja jest więc znacznie bardziej skomplikowanym, ale i bardziej zaawansowanych procesem, niż powszechna dziś w Polsce pasteryzacja, czy sterylizacja. Uzyskany w ten sposób produkt ma zwykle postać sypką, co ułatwia przechowywanie i transport. Ponad to znacznie zmniejsza się końcowa waga.

     Produkty spożywcze suszone metodą sublimacji zachowują swoje pierwotne właściwości organoleptyczne (wspomniany już smak i zapach) oraz pełną wartość odżywczą i biologiczną (enzymy, aminokwasy, witaminy oraz minerały).

 

Micelizacja


     Aby lepiej zrozumieć sposób działania organizmu w procesie przyswajania, należy najpierw zaczerpnąć nieco wiedzy z anatomii…

Ciało człowieka zbudowane jest z komórek, które to komórki w 80% składają się z wody. Abyśmy mogli się prawidłowo rozwijać każda komórka w naszym ciele musi otrzymać pewną niezbędną ilość "pożywienia". Funkcję dostawcy pełni tutaj krew (złożona w 60% z wody), która transportuje do każdej komórki niezbędne składniki odżywcze, jednocześnie usuwając "resztki" tj. produkty przemiany materii, które powstają w wyniku funkcjonowania komórek. Wynika z tego prosty wniosek, iż woda jest niezbędnym elementem i stanowi nośnik niemal wszystkich wartości odżywczych, potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Istotnym jest tutaj słowo "niemal", gdyż część witamin i składników odżywczych, aby zostać przyswojona potrzebuje nie wody, ale tłuszczów. W takim przypadku organizm z pomocą kwasu żółciowego, glicerydów i kwasów tłuszczowych buduje tzw. micele, do których dołączane są substancje rozpuszczalne w tłuszczach w celu ich wchłonięcia i dalszego przyswojenia. Efektywność tego procesu jest jednak stosunkowo niska i wynosi około 25 - 30% wszystkich spożytych witamin.

     Micelizacja, to proces "ekstremalnego rozdrobnienia" produktu do postaci właśnie miceli, a dokładniej ich najmniejszej postaci, dzięki czemu możliwym staje się dostarczenie organizmowi większej ilości witamin i substancji odżywczych. W porównaniu z tymii syntetycznymi, witaminy zmicelizowane (rozpuszczalne zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie) wchłaniają się, aż 5-cio krotnie efektywniej! Dlaczego? Zobrazujmy to na przykładzie:

O tempie rozpuszczania decyduje w tym przypadku powierzchnia kontaktu z substancją rozpuszczającą (wodą). W przypadku jednej, dużej bryły kontakt z wodą ma tylko zewnętrzna powłoka, która pomału ulega rozpuszczeniu. W przypadku drobnych kryształków jest, co prawda tak samo, jednak zasada ta dotyczy każdego ziarenka z osobna, co w sumie daje o wiele większą powierzchnię kontaktu z wodą i w konsekwencji krótszy czas rozpuszczania. Podobnie ma się sprawa w przypadku witamin i substancji odżywczych. Im drobniejszy pokarm tym więcej organizm zdoła przyswoić zawartych w nim substancji w tym samym, co zwykle czasie.

Witaminy i substancje odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K, H, koenzym Q10, kwas tłuszczowy Omega 3

     Produkty z serii NEW LIFE, firmy Guardian International dodatkowo po przygotowaniu mają postać napoju, co daje im przewagę w resorpcji (czyniąc proces przyswajania łagodnym i bardzo wydajnym) nad wszystkimi produktami występującymi w postaci tabletek, kapsułek, czy drażetek.

     Obecnie technologia micelizacji wchodzi wielkimi krokami także do przemysłu kosmetycznego. Już teraz na polskim rynku znaleźć można wiele tzw. płynów micelarnych wykorzystujących drobne, „tłuszczolubne” granulki, które mają oczyszczać skórę z makijażu.


Kontakty

"Noveris" Jakub Bartosik

ul. Ossowskiego 8/13
40-843, Katowice


Tel.: 506 129 683
Tel.: 785 183 500